VÍZVIZSGÁLAT - GÁZVIZSGÁLAT - TANÁCSADÁS
VÍZKÉMIA AKKREDITÁLT LABOR
linkek
Tartalomhoz ugrás
Ólomszennyezett csapvíz? Lakossági tájékoztató

Tájékoztató a csapvíz ólomszennyezésével kapcsolatban

A vízmű csak a vízóráig felel a vízminőségért, a csapvízben mérhető ólomszennyezés legtöbb esetben az épületen belül található csövek, szerelvények ólomtartalma miatt kerül a vízbe.
A végleges megoldás az ólom beoldódás teljes hálózatra vonatkozó kiküszöbölése: ólomcsövek, szerelvények, ólom tartalmú tömítések stb. kiiktatása.
Ez gondos tervezést és előkészítést jelentő, nehezen kivitelezhető feladat, és nem megy egyik napról a másikra.

Addig is megoldás lehet a háztartási kisberendezések alkalmazása, azok előnyei és hátrányainak mérlegelése mellett” (NNK tájékoztató).
A szakhatóság felhívja a figyelmet a nem megfelelő választásban rejlő kockázatokra, hiszen a megfelelő víztisztító kiválasztása alapvető a biztonságos üzemeltetéshez.
Az új generációs, ólomeltávolításra minősített integrált szűrőbetétet tartalmazó ivóvíz tisztító egyszerűen kivitelezhető és gazdaságos megoldás.
Ezek a víztisztítók a sótartalom megőrzése mellett szelektíven csak az egészségre káros szennyezőket, valamint az ízrontó anyagokat távolítják el.

Ólomeltávolításra az >> NSF/ANSI 53 Pb (ólomra)” és az „ólom eltávolítására NNK tanúsított" forgalmazási engedéllyel rendelkező víztisztító lehet biztonságos.
AzNNK tanúsítással nem rendelkező víztisztítók üzemeltetése kockázatos: némelyik többet árt, mint használ (lásd Newark). Az adott vízrendszerbe illeszthetőség (kémiai szempontból) szakmai mérlegelést igényel (pl. foszfát adagolás esetén az ioncserés megoldás nem biztonságos).

Víztisztító vásárlás előtt a forgalmazótól feltétlen kérni kell az ólomeltávolítást igazoló laboratóriumi mérési eredményt is, annak tisztázására, milyen víz összetétel és működtetési feltételek mellett biztonságos a víztisztító.A víztisztító >>vízminőségi garanciája is fontos dokumentum lehet a tájékozódáshoz.
Az NNK szakhatóság a víztisztítók ólomeltávolításra vonatkozó tanúsítási vizsgálatát 6 hónapon keresztül, szigorú protokoll szerint elvégezte.
A forgalmazótól vagy az NNK-tól legalább az összefoglaló eredményeket érdemes megkérni (amelyik víztisztító nem rendelkezik ilyen tanúsítással, az nem alkalmas az ólomszennyezés biztonságos eltávolítására Magyarországon).

A Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Vizsgálólaboratóriumban készséggel állunk rendelkezésre vízvizsgálatokkal és víztisztítókra vonatkozó szaktanácsadással is.
tájékoztató oldal a megoldási lehetőségekről
Miben tudunk mi segíteni?

Korrekt, használható eredményt adó vízvizsgálattal, és amennyiben szükséges: megbízható víztisztítási lehetőség ajánlásával.

Ahhoz, hogy eldönthető legyen, milyen „átmeneti intézkedések” jöhetnek szóba az ólomkoncentráció csökkentésére (a vízvezetékhálózatban lévő ólomcsövek cseréjéig), az ivóvíz vételére használt helyen a legnagyobb potenciálisan megjelenő ólomkoncentrációt érdemes mintázni.
Az épületben és a lakásban lévő vízvezeték rendszer és a használati szokások ismeretében lehet mérlegelni, mikor és hogyan vegyük a mintát.
A mérési eredmények értelmezése is igényel szakmai kompetenciát.
A használható és a határértékekkel összehasonlítható eredmény előfeltétele a szakszerűen megvett minta.
Munkatársaink felkészültek arra, hogy pár kérdést követően tanácsot adjanak ezzel kapcsolatosan.


GYIK-víztisztító_vásárlás_előtt
tájékoztatás
vizsgálat

víztisztítás


gyorslinkek


kezdőlap

Vissza a tartalomhoz