VÍZKÉMIA AKKREDITÁLT LABOR
linkek
Tartalomhoz ugrás
VÍZKÉMIA / GYIK - vízvizsgálatok
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK: VÍZVIZSGÁLATOK

Kútvízre milyen vizsgálatot kérjek?
Attól függ, mire van szüksége.
Ha hatósági célra kell a vizsgálati eredmény, a hatóság vagy a hivatkozott rendelet által előírt paraméterekre vizsgáljuk meg a vizet.
Ha még nem volt vizsgálva a kútvíz, akkor 21 vízminőségi jellemző/paraméterből álló
kémiai vizsgálati csomagunkat ajánljuk. Lakossági alapállapot" vizsgálat néven hivatkozhat rá.
Ha az ivóvíz célú felhasználás is szóba jöhet, az arzén vizsgálatát is javasoljuk ezen felül.
Ha a tájékozódás magáncélú (pl. mire használható a kút vize), nem szükséges akkreditált mintavétel, a vízmintát Ön is behozhatja a laboratóriumba.

Ki vegye a mintát és hogyan?
Ha hatósági célra kell a vizsgálati eredmény, akkreditált mintavételre lehet szükség, amit laboratóriumunk munkatársa végez a minőségbiztosítási rendszerünkben rögzített módon. Általános esetben, ha nem előírás az akkreditált mintavétel, ásványvizes flakonba 1 liter vízminta vételére van szükség, ezt Ön is el tudja végezni.

Minden esetben a laboratórium végzi a mintavételt, vagy én is vihetek mintát önökhöz?
Ha a vizsgálat eredményét hatóságnak/üzleti partnernek kell bemutatnia, akkor a jegyzőkönyv érvényességének alapfeltétele lehet az akkreditált mintavétel, ebben az esetben a laboratórium vagy  mintavételre akkreditált szervezet végzi a mintavételt. Vannak olyan paraméterek, amik csak a helyszínen vizsgálhatók. Ebben az esetben is szakember veszi a mintát.
Ha saját részre rendeli meg a vizsgálatot és nem szükséges akkreditált mintavétel, Ön is elvégezheti azt. A mintavételhez szükséges tudnivalókat itt találja.

Mikorra kapom kézhez legkorábban az eredményeket?
A minta beérkezéstől számítva 5-7 munkanapon belül eredményt kap, e-mailen.
Sürgős esetben, a Megrendelő kérésére telefonos egyeztetést követően feláras szolgáltatásként lehetőség van soronkívüli vizsgálatra.

Mennyi mintára van szükség az egyes vizsgálatokhoz?
Lakossági alapállapot felméréshez kémiai vizsgálatra 1 liter vízminta elegendő.
Ólom vizsgálathoz speciális mintavétel szükséges (1 liter gyűjtött vízmintából  a vizsgálathoz 1dl vízminta is elegendő).

Milyen edénybe vehetek mintát?
Kémiai vizsgálathoz megfelelő pl. 1-1,5 literes ásványvizes palack, amiben nem ízesített ásványvíz volt. A flakont csak a vizsgálandó vízmintával kell átöblíteni mintavétel előtt.

Hogyan vegyem és szállítsam az általam vett mintát?
Mintavételi tájékoztató kútvíz vizsgálathoz >>itt.
Ólomvizsgálathoz >>itt.
A vízmintát óvja a  közvetlen fény- és hőhatástól!
Az általános vízkémiai vizsgálatokat a mintavételt követő néhány órán belül érdemes elkezdeni, ezért a beszállítást nem érdemes halogatni. A mintát lehetőleg néhány órán belül juttassa el a laborba.
A mintákat lehetőség szerint hideg helyen tárolja.

Mit vizsgál a laboratórium?
Kémiai paramétereket (bakteriológiát nem). A vizsgálandó paraméterek köre a felhasználási céltól függ.
Ha nem biztos a felhasználási cél szerinti minimálisan vizsgálandó paraméterek körében, vagy nem igazodik el az előírások között, segítünk a megfelelő paraméterlista összeállításában.
Kútvíz esetén, ha a víz tulajdonságai még nem ismertek,  az "alapállapot" felmérésre az általános vízkémiai paraméterek vizsgálatát javasoljuk.

Konkrét probléma esetén a vizsgálatok köre kívánságra szűkíthető (pl. barna a víz: vas meghatározást kérnek; forraláskor hártya képződik a víz tetején: keménység vizsgálatot kérnek, stb.). Ilyenkor is érdemes azonban a szokásos „rutin” vizsgálatokat elvégezni, mert több adatból több információ nyerhető.
Szín-, szag- és ízproblémák esetén a vizsgálandó komponensek köréről szintén érdemes a laboratóriumnál érdeklődni.

Meddig őrzik meg a mintát a beszállítástól számítva?
A minták maradékát az eredmény kiadását követő (4-5 napig) tároljuk.
Ha olyan komponenst is vizsgáltatni szeretne, amit a mintaátadáskor nem közölt, akkor ehhez legtöbbször friss minta szükséges.

Mennyi idő múlva tudom meg az eredményeket?
A kémiai eredmények jegyzőkönyvét (vizsgálati eredmény, határértékek, értékelés) 5 munkanapon belül küldjük e-mailben.
Sürgős esetben, külön kérésre (felárral) lehetőség van gyorsabb eredmény kiadásra.

Mit tudok meg, mi derül ki számomra a mért adatsorból?
A vizsgálati eredményeket a vonatkozó rendeletek szerint véleményezzük, a kifogásolt eredményeket jelezzük. Probléma, vagy kérdés esetén technológiai és felhasználási szaktanácsot adunk.

A vezetékes vizet mire érdemes megvizsgálni?
Magyarországon a vezetékes ivóvíz a feladás helyén egészen biztosan megfelel az 5/2023 (I.12.) ivóvízrendelet előírásainak. A vízszolgáltató a fogyasztó kérésére a rendeletben meghatározott adatokat köteles többek között a szolgáltatott víz minőségével, alkalmazott fertőtlenítési technológiával kapcsolatban a vízfogyasztó számára biztosítani. A vízszolgáltató az egészséges ivóvíznek megfelelő vizet szolgáltat, a vízóráig felelős annak minőségéért. Azok a szennyezők, amik a fogyasztás helyén megjelennek, a víz "másodlagos szennyezői". Ezek a fertőtlenítőszer maradéka, a fertőtlenítés melléktermékei és a csövekből, szerelvényekből a vízbe beoldódó szennyezések lehetnek. A legtöbb esetben a panaszt okozó szennyezés beazonosítható (gyakorlott szakember telefonos kikérdezést követően ezt meg tudja tenni). A házi vízelosztó rendszer kockázat értékelése a tisztifőorvos által elkészített útmutató alapján a tulajdonos, épület üzemeltető, munkahely esetében a munkahelyi vezető feladata. Az ivóvíz rendelet 1.melléklet 5. pontja az ólomszennyezést nevezi meg, mint kockázatértékelés szempontjából releváns vízszennyező.

Veszélyes-e a klórozás az egészségre?
A vízmű a hálózati ivóvizet kötelező jelleggel klórgázzal, hipóval, vagy egyéb módszerekkel folyamatosan fertőtleníti.
Az előírt klórszint nem veszélyes az egészségre, de a vízben bizonyos szerves összetevők megléte esetén egészségre káros anyagok keletkezhetnek a klórozás hatására (pl. trihalometánok).
A szabad aktív klór és a fertőtlenítés melléktermékei aktívszenes szűrővel eltávolíthatók.
Az aktívszenes szűrő megoldás az  íz- és szagproblémákra is, de kizárólag közvetlenül vezetékes ivóvízre, a felhasználás helyén (házközponti víztisztítást követően nem).

Víztisztító berendezést tudnak ajánlani?
A vizsgált vízminták minősége alapján laboratóriumunk segítséget tud nyújtani a kérdéses berendezések szükségességének megítélésében, a Megrendelő kérésére.

Milyen víztisztítót ajánlanak?
Laboratóriumunkban kizárólag IVÓVÍZ célú víztisztítót ajánlunk, vezetékes víz utótisztítására.
Házközponti (lágyító, vastalanító, egyéb olyan berendezések melyek a vezetékes víz szabad aktív klórtartalmát csökkenthetik) vízkezelést követően ivóvíz célú víztisztítót nem ajánlunk, a kémiai és bakteriológiai kockázatok miatt.

Kérhetem-e a vizsgálati jegyzőkönyvet angolul, és ez jelent-e plusz költséget?
Kérésre, angol nyelven is kiadjuk a vizsgálati jegyzőkönyvet. Ezt a mintaleadáskor kérjük, előre jelezze!tájékoztató oldal a vezetékes víz minőségének javításáról
Miben tudunk mi segíteni?

Több évtizedes tapasztalat alapján korrekt, használható eredményt adó vízvizsgálattal, és amennyiben szükséges: megfelelő megoldási lehetőség ajánlásával.

Ahhoz, hogy eldönthető legyen, milyen célra használható a fúrt kút vize, ismerni kell a víz kémiai összetételét, a potenciálisan megjelenő szennyezések lehetséges eredetét. Ezért nem csak azokat a paramétereket vizsgáljuk, amikre szigorú egészségügyi határérték vonatkozik, hanem azokat a paramétereket is, amik a víz és az esetleges szennyezők eredetére utalnak.


Vezetékes víz vizsgálatánál mérlegelünk, hiszen a potenciális szennyezők beazonosítása és vizsgálata sokszor lényegesen többe kerül, mint az eltávolításuk (probléma megoldása).
Az ólomszennyezés vizsgálata a mintavétel megtervezésével kezdődik. Az épületben és a lakásban lévő vízvezeték rendszer és a használati szokások ismeretében érdemes mérlegelni, mikor és hogyan vegyük a mintát.
A laboratóriumi mérési eredmények értelmezése szakmai kompetenciát igénylő feladat, nem egy egyszerű határértékkel való összehasonlítás.
A használható vizsgálati eredmény előfeltétele a szakszerűen megvett minta.
Munkatársaink felkészültek arra, hogy pár kérdést követően tanácsot adjanak ezzel kapcsolatosan.

víztisztítás


gyorslinkek


kezdőlap

Vissza a tartalomhoz