VÍZKÉMIA AKKREDITÁLT LABOR
linkek
Tartalomhoz ugrás
VÍZKÉMIA / Kútvíz rendelet
vízvizsgálat

A fúrt kutak kötelező vizsgálatáról


Az új, és a már létesített fúrt és ásott kutakat (a családi vízellátást szolgálót is) be kell vizsgáltatni, amennyiben azokat ivóvízellátás céljára használják.

Az újakat az üzemeltetési engedélyezési eljárás részeként, a már létesítetteket 3 évente egyszer.
A vizsgálatot akkreditált laboratóriumban kell végeztetni, az akkreditált mintavételezés is előírás.

A rendelet  2. melléklet 4. pontja meghatározza a "saját célú ivóvízművek" esetén vizsgálandó minimum vízminőségi paraméterek körét.
Ezek közül egyes paraméterek esetében mindenképp meg kell felelni a víznek, míg másoknál a hatóság mérlegelhet, hogy még ivásra alkalmasnak találja-e.
Szükség esetén előírhat a népegészségügyi hatóság egyéb vizsgálatokat is.
Ez az a pont, ami miatt érdemes olyan vizsgáló laboratóriumot választani, ahol szakmai tapasztalat birtokában segítséget tudnak nyújtani a vizsgálandó paraméterek körére vonatkozóan is.
(Egyes alkotók vizsgálatához speciális edényzetre, helyszíni mintaszűrésre, tartósításra is szükség lehet, így ezt előre érdemes tisztázni.)
A vizsgálati jegyzőkönyv birtokában a népegészségügyi hatóság értékeli az eredményeket, és dönti el, hogy ivásra alkalmas-e a víz.
Ha a víz nem felel meg a rendelet által megfogalmazott követelményeknek, akkor erről az engedélyező hatóságot tájékoztatja 15 napon belül, és egyben szakmai javaslatot tesz a vízminőség javítására.

A rendelet értelmezése és a szakhatósággal való konzultáció után (több évtizedes tapasztalat birtokában) felkészültünk arra, hogy segítségére legyünk a fúrt kút tulajdonosoknak a mintavételtől kezdve a vizsgálandó alkotók körének meghatározásán keresztül az eredmény értelmezéséig.
Mivel a vizsgálandó alkotók csoportja, a helyszíni vizsgálatok és az akkreditált mintavétel módja több mindentől függ (pld: milyen kialakítású a kút, milyen mély, milyen környezetben van, hogyan fogják a kutat üzemeltetni és használni), ezért árajánlat kérésnél jelezze, hogy milyen célból kéri a vizsgálatot.
Munkánk során több évtizede arra törekszünk, hogy az ajánlat az információ-ár vonatkozásában a megrendelő számára optimális legyen.

Milyen paraméterek vizsgálatát javasoljuk és miért?

vízvizsgálatkútvíz vizsgálat regisztráció, ajánlat kérés


víztisztítás


gyorslinkek


kezdőlap

Vissza a tartalomhoz