VÍZKÉMIA AKKREDITÁLT LABOR
linkek
Tartalomhoz ugrás
Ólom kockázat értékelés
Vízvizsgálat - Vízkémia Akkreditált Laboratórium
Közzététel szerző: itt ólom mérés · 12 Január 2020
Tags: ólommérésvízvizsgálat
Mi a különbség az ólom mérés és az ólom kockázat értékelés között?

Az ólom laboratóriumi vizsgálata precíz, nagyon jól reprodukálható műszeres méréstechnika.
 
Amikor ólom kockázat értékelésről beszélünk, akkor a mérésnél többről van szó. Az ólom kockázat értékelés a mintavétel megtervezésével kezdődik.
A mintavételt a kockázatértékelés célja szerint kell megtervezni, majd az eredményeket ennek megfelelően értékelni.
 
Kockázat értékelésnél tehát egy gyakorlott szakember a mintavétel körülményeit számba véve a mérési eredmények alapján ad becslést arra a kérdésre, ami alapján a mintavételt megtervezték.

Gyerekintézmények esetén pl.  arra törekszünk, hogy a lehető legkisebb legyen annak a valószínűsége, hogy tévesen jónak értékeltünk egy egyébként ólomszennyezés szempontjából kockázatos helyet.
 
Annak a következményei ugyanis, hogy tévesen jónak értékelünk egy vízvételi helyet (néhány mintapont eredményeképp) jóval nagyobb egészségügyi kockázattal jár, mint az ellenkezője.

Ólom mintavételezésnél lehetetlen olyan hibát elkövetni, hogy tévesen kockázatosnak ítélünk meg egy helyet, miközben nem az.
Vagyis az ólmszennyezés egészségügyi kockázatát nem lehet túbecsülni. Amennyiben megjelenik a mintában az ólomszennyezés, az biztosan szennyezőforrásra utal, nem a mintavétel hibájára.

Mérésnél lehet olyan hibát elkövetni, hogy nagy koncentrációjú szennyezést követően nem öblítjük át a mintaváltót, és a mintavevő száron maradt csepp beszennyezheti a mintát, de ez mérési hiba, nem mintavételi.

Visszatérve a mintavételezési hibára: ha túl gyorsan folyatjuk a vizet, ha nincs elég tartózkodási idő a szennyező forráson, ha "középsugárból" vesszük a mintát, mindegyik eredményezhet -tévesen- nem ólomszennyezett mintát. Ha a cél egy negatív ólom minta produkálása, lehet úgy kivitelezni a mintavételt, hogy ez bármely helyen megvalósítható legyen.
 
Folyt. köv.

Ólomvizsgálat és kockázat értékelés: Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Vizsgálólaboratórium





víztisztítás


gyorslinkek


kezdőlap





Vissza a tartalomhoz