Az EU ivóvíz irányelv egyik célkitűzése: a csapvíz fogyasztás népszerűsítése, a műanyag csomagolóanyagok csökkentése és a fenntarthatóság érdekében.
Magyarországon számos munkahely olyan épületben van, ahol a csapból folyó víz ólomszennyezése "legalább magas kockázatú".
Ez a munkáltató számára praktikusan azt jelenti, hogy a vezetékes víz nagy valószínűséggel nem ivóvíz minőségű a potenciális ólomszennyezés miatt. Az ivóvizet a dolgozók részére "más forrásból kell biztosítani", a nem bevizsgált vízcsapokat megfelelő jelzéssel ellátni.
Magyarországon a vezetékes víz ivóvíz célú felhasználásának egyik előfeltétele a vízminőség fogyasztóhelyi javítása, kiemelten az ólomszennyezés praktikusan elérhető minimalizálása.
Egy megfelelően választott hálózati POU víztisztító a vezetékes vízből egészséges, természetes sótartalmú, jó ízű és frissítő ivóvizet biztosít. A megfelelően kiválasztott és üzemeltetett hálózati ivóvíz tisztítóval kezelt víz tökéletes alternatívája lehet a csomagolt víznek.

A 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet „Ivóvízellátás a munkahelyen” [1] előírásainak megfelelő víz (az EU irányelv célkitűzéseivel összhangban) a vezetékes vízből számos helyen csak speciális POU ivóvíz tisztító alkalmazásával biztosítható.
Az innovatív, 4in1 szűrőbetéteket alkalmazó víztisztító megoldások nem igényelnek külső energiaforrást, a rendelkezésre álló vezetékes víz minőségéhez választhatók, elhanyagolható környezeti terheléssel képesek kiváló minőségű, egészséges ivóvíz biztosítására.
Az innovatív, 4in1 szűrőbetéteket alkalmazó víztisztító megoldások nem igényelnek külső energiaforrást, a rendelkezésre álló vezetékes víz minőségéhez választhatók, elhanyagolható környezeti terheléssel képesek kiváló minőségű, egészséges ivóvíz biztosítására.


Fontos tudni azt, hogy a Magyarországon forgalmazott ivóvíz adagolókban lévő vízminőség javító szűrőanyagok többsége nem alkalmas az ólom eltávolítására (esetleg a csökkentésére, ami nem nyújt 100% biztonságot), így előfordulhat, hogy a dolgozók finom, de ólomszennyezett vizet isznak az adagolókból.
Potenciális ólomszennyezés esetén (lásd NNK ólomtérképek) az ólomeltávolító képességre vonatkozó kérést külön szükséges jelezni a vízadagoló, vízautomata vagy víztisztító telepítője, üzembe helyezője felé (feláras opció).
Az NNK által tanúsított víztisztítók listája, azok specifikációi, a biztonságos alkalmazási feltételek, korlátozások az NNK honlapjáról elérhetők, a forgalmazó által közölt adatok innen ellenőrizhetők. A vízadagolóról való döntés vízkémiai szakmai kompetencia, ha az épületben POE kémiai vízkezelés van.
A Vízkémia Laborban több évtizedes tapasztalattal segítünk az optimális ivóvíz-portfóliót kialakítani. A vízvizsgálatoktól a szaktanácsadáson keresztül a megfelelő víztisztító ajánlásáig állunk rendelkezésre!
Hivatkozások:
[1] 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről
[1] 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről
Ivóvízellátás a munkahelyen
23. § (1) A munkáltató köteles gondoskodni ivóvízcsap, illetve ivókút felszereléséről, valamint az ivóvizet szolgáltató berendezés tisztán tartásáról és megfelelő karbantartásáról. Ha a munkahelyen ipari vízszolgáltatás is van, a csapokat „ivóvíz”, illetve „nem ivóvíz” felirattal és piktogrammal kell ellátni.
(2) Vízvezetékes ivóvíz hiányában ivóvízről ivóvíztartály felszerelésével vagy egyéb módon kell gondoskodni. Az ivóvíztartály kifolyóját olyan módon kell elhelyezni, hogy a tartályból közvetlenül inni ne lehessen. A munkáltató köteles gondoskodni az ivóvíztartály rendszeres fertőtlenítéséről, valamint arról, hogy annak feltöltése csak ivóvíz minőségű vízzel történjen.
(3) Azokon a munkahelyeken, ahol étkezni, inni és élelmiszert tárolni tilos, továbbá, ahol az ivóvíz-szolgáltatás nem ivókutas rendszerű, az étkező-, valamint a pihenőhely kialakításánál figyelemmel kell lenni az ivóedények közegészségügyi követelményeknek megfelelő elhelyezésére is.
(2) Vízvezetékes ivóvíz hiányában ivóvízről ivóvíztartály felszerelésével vagy egyéb módon kell gondoskodni. Az ivóvíztartály kifolyóját olyan módon kell elhelyezni, hogy a tartályból közvetlenül inni ne lehessen. A munkáltató köteles gondoskodni az ivóvíztartály rendszeres fertőtlenítéséről, valamint arról, hogy annak feltöltése csak ivóvíz minőségű vízzel történjen.
(3) Azokon a munkahelyeken, ahol étkezni, inni és élelmiszert tárolni tilos, továbbá, ahol az ivóvíz-szolgáltatás nem ivókutas rendszerű, az étkező-, valamint a pihenőhely kialakításánál figyelemmel kell lenni az ivóedények közegészségügyi követelményeknek megfelelő elhelyezésére is.
[https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0200003.scm]
Kapcsolódó tartalom: