VÍZVIZSGÁLAT - GÁZVIZSGÁLAT - TANÁCSADÁS
VÍZKÉMIA AKKREDITÁLT LABOR
linkek
Tartalomhoz ugrás
Egészséges ivóvizet minden kisgyereknek!
Vízvizsgálat - Vízkémia Akkreditált Laboratórium
Közzététel szerző: itt tanácsadás · 1 Május 2022
Tags: víztisztítóivóvízólom
Az elegendő folyadébevitel hangsúlyozása mellett a víz minőségére való odafigyelés gyermekeink esetében kiemelten fontos.
A csapvíz, azaz a vezetékes víz a fogyasztási helyen szükségszerűen tartalmaz olyan másodlagos szennyezőket, amik térben és időben is változnak.

Az ólomszennyezést is tartalmazó csapvíz rendszeres fogyasztása gyermekeink számára visszafordíthatatlan egészségkockázattal jár [1], [2]!

Pl. Wekerlén a háztartások több, mint 30%-ában a csapvíz nem ivóvíz minőségű, a vezetékekből beoldódó ólomszennyezés "legalább magas kockázatú" (ráadásul ez a mérési eredményeken alapuló arány még a 10µg/l határértékhez történő összehasonlításon alapul, nem az új, 5µg/l alatti célértéket veszi figyelembe). Az intézményekben a gyerekek (remélem, nem csak elméletben) ellenőrzött minőségű vizet isznak, viszont a nyári szünetben kérdéses, a szülők milyen vizet  biztosítanak gyermekeik részére, egyáltalán van-e valós információjuk a csapvíz esetleges ólomszennyezéséről, annak kockázatairól.

Az NNK Ólom munkacsoportja 2020 őszén publikálta kutatási eredményeit ebben a témakörben [3]. A fogyasztóhelyen mérhető, azaz a csapvíz ólomszennyezésének mérésén kívül az azonnal alkalmazható megoldásra is javaslatot tett: számos víztisztítót bevizsgált ólom eltávolítására. Az NNK által tanúsított víztisztítók az előírt alkalmazási feltételek mellett biztonságosak, azonnal alkalmazhatók a csapvíz ólomszennyezésének csökkentésére, eltávolítására.
 
Fontos tudni azt, hogy az általánosan használt víztisztítók, szűrőkancsók többsége nem alkalmas az ólomszennyezés megbízható elávolítására! (lásd Newark visszahívott ivóvíztisztítók). Az ólomszennyezés eltávolításának igazolására Magyarországon az NNK tanúsítási vizsgálatok szolgálnak. Többek között azért, mert az eltávolítási hatékonyság számos olyan paramétertől is függ, amit az amerikai NSF53 Pb vizsgálatok nem tartalmaznak.
Gyermekek esetében az ivóvíz általi ólomexpozícióra zéró tolerancia van, vagyis a tanúsított víztisztítók közül azok biztonságosak, melyek 100% ólomeltávolítást garantálnak. Ezért fontos a víztisztító kiválasztása előtt a megfelelő tájékozódás, az NNK vizsgálati eredmények ismerete, ha szükséges, vízkémiai ismeretekkel rendelkező szakértő bevonása.

Magyarországon jelenleg minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy egy gyermeknek se kelljen ólomszennyezett csapvizet innia, és az alternatíva ne csak a csomagolt víz legyen.

Ami hiányzik: a megfelelő, szakmailag ellenőrzött, de az érintettek számára is értelmezhető üzenetek eljuttatása a sérülékeny csoportokhoz. Hiányzik az a szervezet, amely az olyan súlyosan érintett területeken, mint Wekerle, forrásokat harcol ki, és segíti a rászorulókat biztonságos ivóvízhez jutni.
Semmi újat nem kell kitalálni! Amerikában ma már több szervezet összehangoltan és sikeresen dolgozik a csapvíz általi ólomexpozíció 100%-os kiküszöbölésének fontosságát hangsúlyozva és lehetőségét bemutatva.
Ezeknek a programoknak a fő üzenete a gyermekek egészségének megőrzése, a széleskörű figyelem felhívás, a megfelelő edukáció, mint prevenciós eszköz alkalmazásával. Az interneten ezek a mindenre kiterjedő tájékoztató anyagok elérhetők.

Szerintem a súlyosan érintett városrészekben legalább a kisgyermekes családok részére - hasonlóan az amerikai példákhoz - központi finanszírozással kellene biztosítani a biztonságos, egészséges ivóvizet.

Kapcsolódó tartalmak:
Ólom a vízben és a kisbabád (blogbejegyzés, amerikai tájékoztatók)
Helyzetkezelés Newark (YouTube videók)

hivatkozások:
[1] A csapvízben jelenlévő ólom elsősorban a magzatok és a 6 év alatti kisgyermekek szellemi fejlődésére lehet káros”.
"Az ivóvíz ólomtartalmát a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet jelenleg 10 µg/l koncentrációban határozza meg. Az 5 μg/l parametrikus értéket legkésőbb 2036. január 12-ig kell elérni."
Az ivóvíz minőségéért a vízátadási pontig (a vízóráig) a víziközmű szolgáltató a felelős, az épületen belül az ingatlantulajdonosé a felelősség”

[2] " … az 5 µg/l feletti ólom mennyiség az ivóvízben jelentősen emelte a 6-24 hónapos gyermekek vérólom szintjét…
…mindenképpen szükséges a gyermekintézmények teljes körű felmérése”.  


víztisztítás


gyorslinkek


kezdőlap

Vissza a tartalomhoz