VÍZKÉMIA AKKREDITÁLT LABOR
linkek
Tartalomhoz ugrás
Ivóvíz biztosítása - döntés előkészítő tájékoztató
Vízvizsgálat - Vízkémia Akkreditált Laboratórium
Közzététel szerző: itt tanácsadás · 26 Április 2023
Tags: munkahelyi_vízminőségegészségivóvíz
A vezetékes víz ivóvízként való fogyasztásának ösztönzését az EU ivóvíz irányelve kiemelt céljának tartja. A fogyasztóhelyi vízminőség javítása, a fogyasztók releváns információkkal való ellátása olyan eszköz, ami a 2023. január 12-től hatályos 5/2023 (I.12.) ivóvíz rendelet több pontjában is megjelenik...

Ivóvíz biztosítása vezetékes víz felhasználásával Döntés előkészítő tájékoztatás
Vezetékes víz felhasználása esetén az 5/2023 ivóvíz rendelet előírásai az iránymutatók.
 
Felelősség
  • az épületen belül, a szolgáltatói átadási pontot követő vízminőség változásért az épület üzemeltető, tulajdonos a felelős;
  • a fogyasztási végpontokon biztosított ivóvíz minőségért az felel, aki az utolsó vízminőséget befolyásoló szerelvényről/beavatkozásról döntött;
   
Tájékoztatási kötelezettség
 
  • amennyiben a vízórát követően a vízminőség változhat, a végpontokon biztosított ivóvíz minőségéről (a vízfogyasztók felé) a döntéshozónak tájékoztatási kötelezettsége van;
  • vízadagolóból, víztisztítóból történő víz biztosításakor, a biztonságos felhasználás/karbantartás feltételeit, az adagolt víz minőségére vonatkozó tájékoztatást a fogyasztó számára elérhetővé kell tenni a felhasználás helyén;
  • a víz minőségéről való tájékoztatás lehet a) belső elosztó hálózat kockázatának kizárása b) rendszeres vizsgálati eredmények közzététele (NNK és/vagy egyéb szabályozásban előírt paraméterekre) c) NNK vizsgálatok alapján a tisztított víz minőségére vonatkozó mérnöki vízgarancia vállalás.
    
Vízkémiai döntéshez szükséges ismeretek/dokumentumok:
 1)   vízminőség a szolgáltatói átadási ponton;
 2)   vízelosztó hálózat kockázat értékelése a fogyasztói pontig (ólom: ólomtérkép, szükség esetén laboratóriumi vizsgálat);
 3)   fogyasztói elvárás a vízminőséggel szemben; prioritási sorrend
 4)   vízadagolóra/víztisztítóra vonatkozó garancia: NNK ivóvíz biztonsági engedély és NNK jóváhagyott használati útmutató;
 5)   vízminőséget változtató beavatkozás esetén vízminőségi garancia az azt megalapozó vizsgálat dokumentumaival vagy NNK szakvélemény, amely tartalmazza a biztonságos használat feltételeit és az előírt vizsgálandó ellenőrző paramétereket.

Döntést segítő támpontok, megfontolások:
 1)   Ivóvíz kizárólag ivóvíz biztonsági engedéllyel rendelkező csaptelepből/adagolóból/automatából/víztisztítóból biztosítható (az ivóvíz biztonsági engedély meglétét és érvényességét az NNK honlapjáról ellenőrizni kell).
 2)   Budapesten kb. 55.000 épülettömbben az ólomszennyezés eltávolítása az elsődleges vízminőség javító feladat, ezt követheti a vezetékes víz érzékszervi tulajdonságának javítása.
 3)   Ha az ólomszennyezés az adott épületben nem zárható ki és a vízfogyasztás rendszeres (tipikusan munkahelyek, edzőtermek), az 5/2023 rendelet előírása szerint legalább egy fogyasztóhelyen NNK által ólomra tanúsított víztisztítóval kell biztosítani az ivóvizet.
 4)  Vízminőséget változtató adagoló/víztisztító alkalmazása esetében a biztonságos üzemeltetésről, az esetleges korlátozásokról a fogyasztót tájékoztatni kell a felhasználás helyén. Az NNK szakvéleményben található korlátozásoknak megfelelően és a megadott paraméterekre rendszeresen ellenőrizni, vizsgálni kell legalább a tisztított vizet.
 5)  Javaslat: az NNK listájáról érdemes olyan ivóvíz tisztítót választani, amelyre „prémium” vízminőségi garancia adható: az érzékszervi tulajdonságok javításán túl az 5/2023 előírásainak megfelelő ivóvíz biztosítására képes, lehetőleg korlátozások nélkül. A kötelező tájékoztatáshoz szükséges vizsgálatok többsége a tisztított ivóvízre adott garanciával kiváltható.
 6)  Azokon a fogyasztóhelyeken, ahol a víz „prémium” minőségén felül extra fogyasztói igény is van (reprezentálás, azonnali hideg vagy szénsavas víz), valamely vízkoncepcióval való kapcsolatfelvétel ajánlott, a következő megfontolásokkal:
 a)   ha az ólomszennyezés kockázata nem zárható ki, a vízkoncepciót NNK ólomra tanúsított víztisztítóval érdemes szerelni, egyébként az adagolás helyén fel kell tüntetni, hogy „ólomszennyezés szempontjából kockázatos tisztított ivóvíz” (és szervírozás esetén tájékoztatni kell a fogyasztót).
 b)   a Magyarországon engedélyes vízkoncepciók feláras opcióként NNK tanúsított víztisztítóval is szerelhetők; a vízkoncepció szállítójától az ajánlatkérésben ezt az igényt előzetesen jelezni kell.

Megjegyzések:
Az ivóvíz biztonsági engedély érvényességének, a tájékoztatáshoz szükséges dokumentumoknak és a termék eredetiségnek az ellenőrzése döntés-előkészítő feladat!
 
A forgalomban lévő adagoló/automata/víztisztító nem mindegyike rendelkezik ivóvíz minőségi garanciát megalapozó részletes vizsgálati jegyzőkönyvekkel, némelyikük ivóvíz biztonsági engedéllyel sem! A vízminőségi garanciát és az alapjául szolgáló szakvéleményt vagy az NNK pecséttel ellátott teljes terjedelmű használati útmutatót a döntési folyamat elején, de legkésőbb az árajánlat kéréskor érdemes bekérni.
 
Azokban az épületekben, ahol a vízvételi helyek „teakonyhában” állnak rendelkezésre, a legegyszerűbb megoldás a vízvételi helyekre telepített munkahelyi alkalmazásban is használható POU ivóvíz tisztító. (A megoldandó vízminőségi probléma alapján kiválasztott vagy univerzálisan alkalmazható és NNK engedélyes, ólomszennyezés esetén ólomra tanúsított víztisztító javasolt)
 
Nagyobb épületekben, a közösségi terekben elhelyezett vízadagolók, víz automaták esetében is hasonlóan érdemes eljárni. Az 5/2023 rendelet által előírt minimum kritérium az ivóvíz biztonsági engedély és a kapcsolódó fogyasztói tájékoztatáshoz szükséges dokumentumok megléte.
 
„Ha … az ivóvíz minősége az épület belső hálózatának állapota, anyagai vagy a vízellátás módja miatt nem felel meg … az épület üzemeltetője …biztosítja legalább egy,  a fogyasztók számára reálisan elérhető fogyasztási ponton a megfelelő ivóvízhez való hozzáférést.” [5/2023 Ivóvíz rendelet]

Kapcsolódó melléklet: Doulton víztisztító ismertetője a kötelező tájékoztatás linkjeivel [pdf]



víztisztítás


gyorslinkek


kezdőlap





Vissza a tartalomhoz