linkek
Tartalomhoz ugrás
A fúrt kutak kötelező vizsgálatáról


A 2016 június 15-én életbe lépett 201/2001 rendelet-módosítás értelmében:
az új, és a már létesített fúrt és ásott kutakat (a családi vízellátást szolgálót is) be kell vizsgáltatni, amennyiben azokat ivóvízellátás céljára használják.

Az újakat az üzemeltetési engedélyezési eljárás részeként, a már létesítetteket 3 évente egyszer.
A vizsgálatot akkreditált laboratóriumban kell végeztetni, az akkreditált mintavételezés is előírás.

A rendelet jún. 15-től hatályos változatának 2. melléklet 4. pontja egyértelműen meghatározza a "saját célú ivóvízművek" esetén vizsgálandó minimum vízminőségi paraméterek körét.
Ezek közül egyes paraméterek esetében mindenképp meg kell felelni a víznek, míg másoknál a hatóság mérlegelhet, hogy még ivásra alkalmasnak találja-e.
Szükség esetén előírhat a népegészségügyi hatóság egyéb vizsgálatokat is.
Ez az a pont, ami miatt érdemes olyan vizsgáló laboratóriumot választani, ahol szakmai tapasztalat birtokában segítséget tudnak nyújtani a vizsgálandó paraméterek körére vonatkozóan is.
(Egyes alkotók vizsgálatához speciális edényzetre, helyszíni mintaszűrésre, tartósításra is szükség lehet, így ezt előre érdemes tisztázni.)
A vizsgálati jegyzőkönyv birtokában a népegészségügyi hatóság értékeli az eredményeket, és dönti el, hogy ivásra alkalmas-e a víz.
Ha a víz nem felel meg a rendelet által megfogalmazott követelményeknek, akkor erről az engedélyező hatóságot tájékoztatja 15 napon belül, és egyben szakmai javaslatot tesz a vízminőség javítására.

A rendelet értelmezése és a szakhatósággal való konzultáció után (több évtizedes tapasztalat birtokában) felkészültünk arra, hogy segítségére legyünk a fúrt kút tulajdonosoknak a mintavételtől kezdve a vizsgálandó alkotók körének meghatározásán keresztül az eredmény értelmezéséig.
Mivel a vizsgálandó alkotók csoportja, a helyszíni vizsgálatok és az akkreditált mintavétel módja több mindentől függ (pld: milyen kialakítású a kút, milyen mély, milyen környezetben van, hogyan fogják a kutat üzemeltetni és használni), ezért árajánlat kérésnél jelezze, hogy milyen célból kéri a vizsgálatot.
Munkánk során több évtizede arra törekszünk, hogy az ajánlat az információ-ár vonatkozásában a megrendelő számára optimális legyen.

Milyen paraméterek vizsgálatát javasoljuk és miért?

vízvizsgálatkútvíz vizsgálat megrendelő


MEGRENDELŐ és ADATRÖGZÍTÉS lakossági vízvizsgálathoz

Tip

1) a mintát leadom a laboratóriumbanem tudom
2) akkreditált mintavételre ajánlatot kérek

3) kútvíz vizsgálat banki ügyintézéshez 39000Ft
4) kútvíz vizsgálat tájékoztató 31000 Ft
5) Arzén vizsgálat 8000 Ft
6) Kútvíz vizsgálat 21 paraméter 31000 Ft

a) megrendelem és átutalásos számlát kérek
b) megrendelem és bankkártyával fizetek
c) érdeklődöm, további tájékoztatást kérek

Ha rendeletnek, jogszabálynak, hatósági vagy technológiai előírásnak kell megfelelnie és tudja a kritériumokat, kérjük, itt jelezze:


átutalás mintabeérkezés előtt (preferált)
bankkártya (mintaleadáskor)
készpénz (mintaleadáskor)
Vissza a tartalomhoz