VÍZKÉMIA AKKREDITÁLT LABOR
linkek
Tartalomhoz ugrás
Ivóvízellátás munkahelyen fenntartható módon
Vízvizsgálat - Vízkémia Akkreditált Laboratórium
Közzététel szerző: itt tanácsadás · 8 November 2021
Tags: munkahelyi_vízminőségivóvíz
Az EU ivóvíz irányelv egyik célkitűzése: a csapvíz fogyasztás népszerűsítése, a műanyag csomagolóanyagok csökkentése és a fenntarthatóság érdekében.

Magyarországon számos munkahely olyan épületben van, ahol a csapból folyó víz ólomszennyezése "legalább magas kockázatú".
Ez a munkáltató számára praktikusan azt jelenti, hogy a vezetékes víz nagy valószínűséggel nem ivóvíz minőségű a potenciális ólomszennyezés miatt. Az ivóvizet a dolgozók részére "más forrásból kell biztosítani", a nem bevizsgált vízcsapokat megfelelő jelzéssel ellátni.

Magyarországon a vezetékes víz ivóvíz célú felhasználásának egyik előfeltétele a vízminőség fogyasztóhelyi javítása, kiemelten az ólomszennyezés praktikusan elérhető minimalizálása.

Egy megfelelően választott hálózati POU víztisztító a vezetékes vízből egészséges, természetes sótartalmú, jó ízű és frissítő ivóvizet biztosít. A megfelelően kiválasztott és üzemeltetett hálózati ivóvíz tisztítóval kezelt víz tökéletes alternatívája lehet a csomagolt víznek.



A 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet „Ivóvízellátás a munkahelyen” [1] előírásainak megfelelő víz (az EU irányelv célkitűzéseivel összhangban) a vezetékes vízből számos helyen csak speciális POU ivóvíz tisztító alkalmazásával biztosítható.
Az innovatív, 4in1 szűrőbetéteket alkalmazó víztisztító megoldások nem igényelnek külső energiaforrást, a rendelkezésre álló vezetékes víz minőségéhez választhatók, elhanyagolható környezeti terheléssel képesek kiváló minőségű, egészséges ivóvíz biztosítására.

Ha a vezetékes vízben nem zárható ki az ólomszennyezés, a víztisztító választásakor a prioritás az ólomeltávolító képesség igazolása.


Fontos tudni azt, hogy a Magyarországon forgalmazott ivóvíz adagolókban lévő vízminőség javító szűrőanyagok többsége nem alkalmas az ólom eltávolítására (esetleg a csökkentésére, ami nem nyújt 100% biztonságot), így előfordulhat, hogy a dolgozók finom, de ólomszennyezett vizet isznak az adagolókból.

Potenciális ólomszennyezés esetén (lásd NNK ólomtérképek) az ólomeltávolító képességre vonatkozó kérést külön szükséges jelezni a vízadagoló, vízautomata vagy víztisztító telepítője, üzembe helyezője felé (feláras opció).

Az NNK által tanúsított víztisztítók listája, azok specifikációi, a biztonságos alkalmazási feltételek, korlátozások az NNK honlapjáról elérhetők, a forgalmazó által közölt adatok innen ellenőrizhetők. A vízadagolóról való döntés vízkémiai szakmai kompetencia, ha az épületben POE kémiai vízkezelés van.

A Vízkémia Laborban több évtizedes tapasztalattal segítünk az optimális ivóvíz-portfóliót kialakítani. A vízvizsgálatoktól a szaktanácsadáson keresztül a megfelelő víztisztító ajánlásáig állunk rendelkezésre!

Hivatkozások:
[1] 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről
Ivóvízellátás a munkahelyen
23. § (1) A munkáltató köteles gondoskodni ivóvízcsap, illetve ivókút felszereléséről, valamint az ivóvizet szolgáltató berendezés tisztán tartásáról és megfelelő karbantartásáról. Ha a munkahelyen ipari vízszolgáltatás is van, a csapokat „ivóvíz”, illetve „nem ivóvíz” felirattal és piktogrammal kell ellátni.
(2) Vízvezetékes ivóvíz hiányában ivóvízről ivóvíztartály felszerelésével vagy egyéb módon kell gondoskodni. Az ivóvíztartály kifolyóját olyan módon kell elhelyezni, hogy a tartályból közvetlenül inni ne lehessen. A munkáltató köteles gondoskodni az ivóvíztartály rendszeres fertőtlenítéséről, valamint arról, hogy annak feltöltése csak ivóvíz minőségű vízzel történjen.
(3) Azokon a munkahelyeken, ahol étkezni, inni és élelmiszert tárolni tilos, továbbá, ahol az ivóvíz-szolgáltatás nem ivókutas rendszerű, az étkező-, valamint a pihenőhely kialakításánál figyelemmel kell lenni az ivóedények közegészségügyi követelményeknek megfelelő elhelyezésére is.
[https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0200003.scm]

Kapcsolódó tartalom:




víztisztítás


gyorslinkek


kezdőlap





Vissza a tartalomhoz