VÍZKÉMIA AKKREDITÁLT LABOR
linkek
Tartalomhoz ugrás
Ivóvíz a csapból?
Vízvizsgálat - Vízkémia Akkreditált Laboratórium
Közzététel szerző: itt tanácsadás · 21 Február 2023
Tags: munkahelyi_vízminőségegészségivóvíz
A MEGFELELŐEN (szakszerűen) kiválasztott ivóvíz tisztító minden szempontból jobb, mint a csomagolt víz!

Magyarországon a vezetéken érkező víz elég jó minőségű ahhoz, hogy MEGFELELŐ előkészítést követően a vízfogyasztó elvárásait kielégítse. Egy szakszerűen kiválasztott fogyasztóhelyi (POU) víztisztító fenntartható, gazdaságos, kényelmes alternatíva a csomagolt vízre olyan helyeken is, ahol a csapvíz jelenleg nem felel meg az ivóvíz minőségi követelményeinek (5/2023. I.12 rendelet, 5.§). Vízadagolóhoz, szódagéphez csatlakoztatva vagy vízkoncepció részeként a prémium fogyasztói elvárások is kielégíthetők háztartásokban, munkahelyen, közösségi felhasználásban egyaránt.

Miért lényeges a MEGFELELŐ hangsúlyozása?
A víztisztítók legfontosabb tulajdonsága, a vízminőségre gyakorolt hatása csak laboratóriumi vizsgálatokkal mutatható ki, a víztisztítók közötti különbségek megértéséhez szükség van vízkémiai ismeretre. Minél többet olvas erről az ember, annál több a kérdés, és egy idő után belefárad...

A vízlaborban mi pontosan tudtuk, hogy mire van szükségünk, több ezer vízminta vizsgálati eredménye és több évtizedes mérnöki tapasztalat alapján. Számos víztisztító specifikációját olvastuk át, majd a gyakorlatban is teszteltük az ígéretesnek tűnőket. Elvégeztük a szakmai ismereteket igénylő tájékozódást, vizsgálatokat, méréseket. Az általunk kiválasztott Doulton Ultracarb víztisztítóról több, mint száz oldalas dokumentáció áll rendelkezésre, köztük a közösségi, munkahelyi felhasználás esetén kötelező, 5/2023 Korm. rendelet előírásainak megfelelő tájékoztató anyagok is. Az NNK 6 hónapon keresztül vizsgálta, minősítette és értékelte, összehasonlította más megoldásokkal.
Ha nem akarja azzal tölteni az időt, hogy összehasonlítja a különböző lehetőségeket, rendelkezésre áll az NNK  összefoglaló táblázata is, az értékelő dokumentáció 25. oldalán.

Ha eddig azért döntött a csomagolt víz mellett, mert
elbizonytalanodott, elveszett a részletekben vagy kevésnek érezte az információt, ezentúl már ez sem lehet indok!
Az ivovizem.hu weboldalon az ivóvízzel, víztisztítással, víztisztítóval kapcsolatos információ közérthető formában, rendszerezetten elolvasható. Az oldalról elérhető minden tanulmány, értékelés, vizsgálat eredeti jegyzőkönyve, és szakmai magyarázatok is segítenek abban, hogy felelősen, jól dönthessen. A konklúzió elolvasásához elegendő néhány perc.

Már semmi sem indokolja a csomagolt víz választást!

A Vízkutató Vízkémia Akkreditált Laboratóriumban évtizedek óta vizsgálunk különböző vízmintákat. Tisztában vagyunk az ivóvíz feladóhelyen és a fogyasztóhelyen mérhető vízminőség-romlást okozó szennyezőinek körével és mértékével. Ismerjük az ivóvíz tisztításban alkalmazott technológiák előnyeit, hátrányait, az egyes vízkezelő eljárások illeszthetőségét (kémiai szempontból).
Az egészséges ivóvíz biztosításának bármely fázisához kapcsolódva állunk rendelkezésre munkahelyi döntéshozók, beruházók, magánemberek részére is: az akkreditált vízvizsgálatoktól a megfelelő POU megoldások ajánlásáig.

Az  optimális "vízportfólió" kialakításakor prioritásként kezeljük a fenntarthatósági szempontokat, a vezetékes víz ivóvíz célú felhasználását. Ezt a tanácsadást "Pro bono" végezzük.

Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz tanácsadó


Felhasznált NNK tájékoztatók elérhetőségei:



víztisztítás


gyorslinkek


kezdőlap





Vissza a tartalomhoz